fbpx
Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

De 3 dingen die je voor ogen moet houden op LinkedIn

Valt het jou ook op, op LinkedIn?  Die polarisatie die aan het ontstaan is? 
Het is wel heel duidelijk zichtbaar geworden door de racismediscussies en de aanpak van de COVID-19 crisis.
Er zijn in beide discussies grofweg 3 categorieën mensen:

 1. zij die het allemaal onzin vinden,
 2. zij die het weinig interesseert of (nog) geen mening hebben en
 3. zij die het zich vreselijk aantrekken.

Ik zie soms posts op LinkedIn en dan vraag ik me af: realiseren die mensen zich eigenlijk wel dat hun klanten, partners, leveranciers en medewerkers dit ook allemaal zien? Mensen die in het andere kamp zouden kunnen zitten?
Natuurlijk is er niets mis met een mening hebben. Er is ook niets mis met een uitgesproken mening te hebben. Maar een uitgesproken mening hebben moet je niet te letterlijk opvatten. Je hoeft hem namelijk niet van de daken te schreeuwen.

Commercieel is het niet handig als je je mening op LinkedIn verkondigt, omdat er ook mensen zullen zijn die een 180 graden tegengestelde mening hebben. Als dat belangrijke klanten of prospects zijn, kan dit zich tegen je gaan keren. 

Ik zie de laatste tijd posts van relaties die er zo’n beetje een dagtaak aan hebben om luidkeels hun mening over deze onderwerpen te verkondigen.

Daarom nog maar eens de drie belangrijke do’s en don’ts voor goed commercieel gebruik en het voorkomen van veelgemaakte fouten op LinkedIn:

1. Deze onderwerpen liever niet

Je kunt het beste de volgende onderwerpen mijden:

 • geloof,
 • seks,
 • politiek,
 • grappen
Zelf vind ik raadseltjes en cartoons best leuk. Maar niet op LinkedIn. Laten we dit mooie platform niet vervuilen met onzinberichten, maar het gebruiken waar het voor is bedoeld: zakelijk netwerken en waarde toevoegen door interessante kennis en content te delen.
Niets belet je om je mening op Facebook of Instagram te verkondigen. Zorg dan wel, dat je zakelijke relaties en privérelaties gescheiden houdt op die verschillende platformen.
 

2. Let op je taal

Kromme tenen krijg ik ervan, die vreselijke taalfouten met ‘d’ en ‘t’. Of die stijlfouten. Echt lagere schoolniveau. En dat van mensen, die zich juist willen profileren op LinkedIn en er klanten mee willen trekken.
De auteur zakt direct een paar plekken op de ladder der professionaliteit. Er zijn mensen die het niet opvalt en er zijn mensen die er zich aan storen. Als je die laatste categorie niet wilt afstoten, lees je post dan nog eens een keer na. Of vraag iemand die wél behoorlijk Nederlands kan schrijven, dat voor je te doen. Of schrijf je in bij www.beterspellen.nl, dan krijg je elke dag een paar Nederlandse taaloefeningen en die kunnen best pittig zijn. En dan word je er steeds beter in. Word zonder “t”.

 

3. Loop je echt altijd met die kekke zonnebril op?

Kijk eens kritisch naar je profielfoto. Tenminste, als je er één hebt. Want zo’n grijze standaard avatar is natuurlijk ook geen reclame voor jezelf. Zorg dat die foto aan de volgende eisen voldoet:

 • hij moet scherp zijn,
 • het liefst neutraal, of anders met een achtergrond die iets over jou zegt. Maar laat die achtergrond niet alle aandacht wegtrekken,
 • zorg dat je gezicht en schouders zichtbaar zijn,
 • trek niet de aandacht met een kekke zonnebril, hoed, badmuts of sigaar. Doe maar gewoon,
 • het belangrijkste: lach!

Meer weten over het gebruik van LinkedIn voor het behalen van jouw commerciële doelstellingen? Bekijk onze webinar trainingsagenda over dit onderwerp hier.

Paul Smulders
nl_NLNL

Ja, stuur me af en toe tips, advies en informatie

Ja, e-mail me af en toe tips en adviezen voor verkopers

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Dank!
We nemen zo snel we kunnen contact op.

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Thanks!
We’ll be in touch with you as soon as we can.