fbpx
Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012
Man making cold calls

Nieuwe klanten werven…hoe?

Het leggen van een eerste contact is iets dat veel verkopers niet graag doen. Ze zijn bang voor afwijzing. Toch is het essentieel om nieuwe business te genereren.

Want bestaande klanten kunnen failliet gaan.

Of ze worden overgenomen door een partij die andere producten en/of strategiën hebben.

Of je favoriete contactpersoon verlaat het bedrijf.

Micchien lukt het jouw concurrent om binnen te komen.

En misschien stoppen ze wel helemaal met het kopen van producten zoals het jouwe.

In alle gevallen is het essentieel dat je je omzet op peil houdt, om nog maar niet te spreken over groei. 
Welke methode van contact leggen geeft de beste resultaten?

Als je mensen benadert die je niet eerder hebt gesproken, kun je kiezen tussen schriftelijke of mondelinge communicatie. Dus koude e-mails of LinkedIn mails. of koud bellen. Alle manieren kunnen effectief zijn. Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen?
 

Waarom koud bellen de beste manier kan zijn.

Koud bellen is synchrone communicatie. Met andere woorden, jij en je gesprekspartner communiceren op hetzelfde moment met elkaar.
Een koud telefoongesprek geeft je direct terugkoppeling en stelt je in staat direct te reageren en bezwaren weg te nemen of neutraliseren. Je kunt jouw aanpak tijdens het gesprek aanpassen aan wat je hoort van je gesprekspartner. Het is dus een zeer flexibele manier van contact zoeken en kan persoonlijker zijn dan elke andere methode.
Statististieken tonen aan dat het aan de lijn krijgen van de juiste persoon makkelijker gaat aan het einde van de dag en/of werkweek.
Als je iemand niet kunt bereiken, laat dan een voicemail achter.  Deze moet to-the-point zijn. Spreek duidelijk je naam en telefoonnummer in. Zorg dat je enkele voordelen voor de ander noemt waarover je wilt praten. En geef niet te veel informatie.
 

Waarom koud bellen niet de beste manier hoeft te zijn.

Je moet weten wat je doet en je succes hangt grotendeels af van jouw vaardigheden om te pitchen, het gesprek te structureren, goed te reageren, goed om te gaan met bezwaren, de juiste vragen te stellen enz.
Als je het verkeerd aanpakt kan het niet-herstelbare schade opleveren want je hebt maar één kans voor een eerste indruk. Wil je daar beter in worden? Neem dan contact met me op!
Koud bellen kan snel als opdringerig worden ervaren. Want je breekt in op iets dat de ander aan het doen was toen je belde. Jij en je gesprekspartner moeten beiden op hetzelfde moment beschikbaar zijn voor het gesprek. Het is moeilijk het op te schalen: elk gesprek kost tijd. Tijd om het voor te bereiden, contact te krijgen, het gesprek te voeren en het af te wikkelen.


Waarom koude e-mails een goede keuze kunnen zijn

Je kunt veel meer mensen bereiken door e-mails te zenden en daardoor is dit goedkoper en makkelijker op te schalen. Natuurlijk hangt je succes met name af van hoe persoonlijk je e-mail is. Je kunt ook visueel aantrekkelijke bijlagen meesturen. E-mails kunnen worden geautomatiseerd, gevolgd en doorgestuurd en dit maakt het een flexibele manier om te communiceren. E-mails worden automatisch gearchiveerd dus je kunt altijd terugkijken wat je hebt gecommuniceerd.
 

Waarom koude e-mails niet de beste keuze hoeven te zijn.

Mensen krijgen elke dag enorm veel e-mails. En ze lezen ze niet allemaal. Niets is makkelijker dan een e-mail te verwijderen. Misschien zien ze hem helemaal niet, omdat hij in de spam-map belandt. Of misschien labelen ze hem zelf als “spam” zonder de e-mail ook maar gelezen te hebben.
Ook hier geldt: je hebt de nodige kennis en vaardigheden nodig om er een succes van te maken. De onderwerpregel is zeer belangrijk, want die bepaalt of je e-mail wordt geopend. Kun je er één bedenken die ervoor zorgt dat je e-mail daardwerkelijk wordt geopend? Je moet in staat zijn zonder taalfouten te schrijven, want taalfouten geven een erg slechte eerste indruk.
 

Samenvattend

Er zijn verschlillende pro’s en con’s en je moet weten waar je goed in bent. Kijk wat werkt en wat niet en leer daarvan. Zorg dat je elke dag beter wordt in wat je doet. Wil  je daar wat hulp bij? Neem dan contact met me op.


Ik werd geïnspireerd voor deze tip for verkoop door een blogartikel van Jeff Hoffman op Hubspot.

nl_NLNL

Ja, stuur me af en toe tips, advies en informatie

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Dank!
We nemen zo snel we kunnen contact op.

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Thanks!
We’ll be in touch with you as soon as we can.