fbpx
Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012
Prijs

Wat als je klant alleen de prijs belangrijk vindt?

Ik kreeg vandaag de volgende vraag in mijn e-mailbox:

“Wat als mijn klant alleen de prijs belangrijk vindt? Zijn er verkooptrucs om toch aan dit soort klanten te verkopen?”

Dat is een interessante vraag die werd gesteld.
Allereerst moet je je afvragen of hetgeen iemand zegt, ook de waarheid is. Als iemand zegt “alleen de prijs is belangrijk” zou hij dus genoegen nemen met een slecht product, dat niet aan de verwachtingen voldoet, als het maar het goedkoopste is. Kun je je voorstellen dat dit het geval is? Dat is slechts zeer zelden het geval.
Indien het tóch zo zou zijn moet je die klant niet willen bedienen, je hebt immers geen slechte producten. Richt dan je aandacht op klanten waarvoor jij belangrijk bent, en die voor jou belangrijk zijn.


Als een klant écht alleen de prijs belangrijk vindt en jij bent niet de goedkoopste, richt dan je energie op klanten waarvoor jij belangrijk bent en die voor jou belangrijk zijn. Ga geen gevecht aan dat je niet kunt winnen.


Waarschijnlijker is, dat die klant bedoelt dat de prijs heel belangrijk is. Dat betekent dan dat er, naast de prijs, nog andere aspecten zijn die meewegen. In zo’n geval moet dus de balans prijs – waarde zodanig in evenwicht worden gebracht, dat die zowel voor jou als voor de klant acceptabel wordt. Want alleen als de balans in in evenwicht is doe je duurzaam zaken: beide partijen zijn tevreden met wat ze krijgen en wat ze moeten geven.

Je kunt die balans op drie manieren in evenwicht krijgen:

  1. Door meer voordelen te bieden, of deze overtuigender te brengen,
  2. Door een concessie te doen: verander iets aan je aanbod zodat het acceptabeler wordt voor de klant, bijv. andere leveringscondities, enkele gratis producten, of – in het uiterste geval – een lagere prijs,
  3. een combinatie van 1 en 2

Het zijn niet de gemakkelijkste gesprekken om te voeren: die met klanten, die erg op de prijs gefocust zijn. Toch zijn er goede technieken die de kleerscheuren kunnen beperken. Die worden allemaal behandeld in mijn trainingsprogramma’s, die zowel online als klassikaal (of de combinatie van de twee) worden gegeven. Exclusief voor jouw team, of in ‘open’ vorm.
Dit zijn modules die je op weg gaan helpen om met deze situaties om te gaan:

Het blended verkooptrainingsprogramma kan in ‘open’ vorm plaatsvinden (deelnemers van verschillende bedrijven) en als ‘in-company’ (speciaal en exclusief voor een bedrijf).
De klassikale bijeenkomsten bieden de mogelijkheid te oefenen, rollenspelen te doen, en in workshop te sparren met gelijkgestemden.
Het aansluitende online programma bestaat uit maandelijks webinar trainingen, gevolgd door toetsing in de trainingsapp. Dat online programma kun je ook als stand-alone doen.
Het is zelfs mogelijk het klassikale programma volledig online te doen, compleet met rollenspelen, workshops enz.
Het standaard trainingsprogramma beslaat 15 modules. Je kunt ook ‘cherry-picken’: alleen aan die modules deelnemen die relevant voor je zijn. Maar dit is afhankelijk van of er nog plek is.
De agenda met inhoud en planning van alle standaardmodules staat hier.
Duizelt het je inmiddels? Neem contact op en dan kijken we wat het beste bij je past!
nl_NLNL

Ja, stuur me af en toe tips, advies en informatie

Ja, e-mail me af en toe tips en adviezen voor verkopers

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Dank!
We nemen zo snel we kunnen contact op.

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Thanks!
We’ll be in touch with you as soon as we can.