fbpx
Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012
Dwight Eisenhower

Wat kunnen we van deze Amerikaanse president leren?

Enige tijd geleden verzorgde ik een online verkooptraining voor een klant van mij. Het werd snel duidelijk dat de dagelijkse drukte een groot probleem was in deze groep. De deelnemers zijn extreem druk met allerlei activiteiten en dat betekent dat belangrijke dingen, zoals nieuwe business binnenhalen, of zelf-ontwikkeling, er een beetje bij inschieten.

Dit is een klassiek timemanagement probleem dat ik al heel veel ben tegengekomen bij deelnemers, in mijn cariere als verkooptrainer. En trouwens, ik ben ervaringsdeskundige want liep er zelf ook regelmatig tegenaan…:-)

Dwight Eisenhower, de 34e Amerikaanse president, zei ooit

Ik heb twee soorten problemen, de urgente en de belangrijke. De urgente zijn niet belangrijk en de belangrijke zijjn nooit urgent.

Van deze uitspraak van Eisenhower is de volgende ‘Eisenhower matrix’ afgeleid. Hierin worden simpelweg de categorieën urgent en belangrijk in een model gepresenteerd:

Eisenhower matrix

Op de verticale as schrijven we Belangrijk | Niet belangrijk en op de horizontale as schrijven we Urgent | Niet urgent.
Dat levert een model met 4 kwadranten op.
Het grootste probleem voor veel mensen is dat urgente zaken veel te veel aandacht krijgen. Soms dwingen anderen ons om zaken onmiddelijk op te pakken en als we dat dan doen, landen ze ergens op een bureau waar ze enige tijd blijven liggen. Dat laat jouw persoonlijke timemanagement in de soep lopen en was niet nodig geweest.

✅ Natuurlijk moeten we geen tijd besteden aan zaken die niet urgent / niet belangrijk (rechtsonder) zijn. Als zoiets op jouw bureau landt, doe je het niet of even snel tussendoor. Maar onthoud: Murphy’s law toont telkens weer aan dat alles altijd meer tijd kost dan je denkt.

✅ Belangrijke zaken die niet bepaald urgent zijn (rechtsboven) zouden moeten worden ingepland. Anders sneeuwen ze onder in het geweld van urgente dingen en worden niet of te laat gedaan.
Bijvoorbeeld: potentiële klanten bellen, dat nieuwe CRM systeem beter leren gebruiken, je plan voor volgend jaar afmaken, je verkoopvaardigheden trainen met onze coole trainingsapp of meedoen aan ons (online) verkooptrainingsprogramma.
Als verkoper moet je je pijplijn vullen met nieuwe kansen en de beste manier om dat voor elkaar te krijgen is tijd vrijplannen in je agenda voor cold-calling, e-mailen, LinkedIn social selling, opvolging van lopende kansen enz..
Er zijn geen excuses om dat niet te doen! Als je die tijd had gepland voor een fysiek gesprek bij een klant was je ook niet in staat geweest om die E-mail te beantwoorden, die collega aan jouw bureau te woord te staan, allerlei vragen van klanten te beantwoorden enz.
Het is dus een goede gewoonte om tijd in te plannen in jouw agenda, het liefst ergens in de ochtend, tussen 10 AM en 11 AM, als je op je best bent, en je niet te laten afleiden door iets anders. Maak jezelf onzichtbaar!
Misschien is het een goed idee om dan te starten met het bekijken van een paar korte video’s en het beantwoorden van enkele vragen in onze trainingsapp. Dat hoeft niet langer te duren dan een paar minuten. En als je dan in een verkoopstemming bent, bel je die suspects, prospects en klanten!
Het probleem is dat het kwadrant rechtsboven de minste aandacht krijgt terwijl het extreem belangrijk is. Want als je die belangrijke dingen niet een keer doet worden ze vanzelf urgent en komen ze omhoog in het linkerkwadrant…en moeten ze direct gedaan worden!

✅ Er is geen tijfel dat belangrijke zaken die urgent (linksboven) zijn je onmiddelijke aandacht opeisen. Maar pas op, “belangrijk” is te vaak een foutief labeltje dat ergens op geplakt is. Is het echt belangrijk, voor jou?

✅ Urgente zaken die niet belangrijk (voor jou) zijn (linksonder) kun je het beste delegeren. In de praktijk besteden mensen heel veel tijd in dit kwadrant: bezig zijn met urgente dingen die eigenlijk niet zo belangrijk zijn.

De snelste en meest effectieve manier om je time-managementproblemen op te lossen is de volgende:

☛ Zorg ervoor dat het linkerbovenkwadrant niet al jouw tijd opeet. Probeer procedures en processen te ontwikkelen en gebruiken die dat voorkomen. Vul het rechterbovenkwadrant met belangrijke zaken, zodat ze niet uiteindelijk linksboven weer terugkomen als ze urgent geworden zijn,
☛ Als het kwadrant rechtsboven is gevuld, houd je dan aan je planning en laat je niet afleiden,
☛ Elimineer of minimaliser het kwadrant rechtsbeneden,
☛ Vind manieren of mensen, of maak goede afspraken met anderen die je kunnen helpen met zaken die in het kwadrant linksonder thuishoren.

nl_NLNL

Ja, stuur me af en toe tips, advies en informatie

Ja, e-mail me af en toe tips en adviezen voor verkopers

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Dank!
We nemen zo snel we kunnen contact op.

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Thanks!
We’ll be in touch with you as soon as we can.