fbpx
Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012
KEDEL

Wat maakt een verkoper een TOP-verkoper? KEDEL!

Er zijn nog steeds mensen die zich niet realiseren dat verkopen een vak is. Dat niet iedereen het kan. En dat ook niet iedereen er goed in zal worden. Wat op het eerste oog een pré lijkt te zijn (kunnen praten als brugman) blijkt vaak juist de grootste valkuil te zijn.

Er is een aantal factoren die bepalen of een verkoper een TOP-verkoper is of kan worden. Ik heb ze in de volgende formule gezet:

Verkooppotentie = K * E * D * E * L

De factoren K, E, D, E en L worden weergegeven in een percentage van 0% – 100%. Het moge duidelijk zijn dat indien één of meer factoren niet aanwezig zijn (0%) de vermenigvuldiging tot 0 leidt. Of in elk geval bij een laag percentage het totaalresultaat naar beneden haalt. hoe hoog de andere factoren ook zijn.

Wat zijn die factoren?

K = Kennis

Een verkoper die kennis heeft zal beter presteren dan een verkoper die geen kennis heeft. Beschouw “kennis” als een breed begrip. Kennis van het product of de dienst, maar ook mensenkennis, zelfkennis,  kennis van hoe je een goed verkoopgesprek moet voeren, kennis van wat voor reacties je kunt verwachten in bepaalde situaties. Kortom, de theorie.

E = Energie

Verkopen kan behoorlijk afmattend zijn. Als je verantwoordelijk bent voor nieuwe business zul je elke dag opnieuw vol goede moed suspects, prospects en klanten moeten benaderen en daarbij ook vaak “nee” horen. Je hebt een enorme dosis energie nodig om dit vol te houden en niet het koppie laten hangen. Beschouw Energie dus als drive, doorzettingsvermogen, enthousiasme, weerbaarheid.

D = Discipline

Dit is voor veel verkopers toch een lastig thema. Indien je nieuwe business moet binnenbrengen zul je aan de bak moeten. Neem jezelf voor elke dag een x-aantal prospects te bellen of benaderen. Leg na een gesprek alles zorgvuldig vast. Als je iemand moet terugbellen doe het dan ook.
Natuurlijk zijn er duizend redenen waarom je er niet aan toekomt. En die redenen worden altijd gretig aangevoerd en ik ken ze allemaal… Maar jij maakt je eigen prioriteitenlijst en dagelijks contacten leggen met potentiële klanten zou ergens bovenaan moeten staan. Wat er ook nog verder op je bureau belandt.

E = Ervaring

Het is de ervaring die ervoor zorgt dat je zelfverzekerd een gesprek voert en weet hoe je moet reageren op bepaalde situaties. Als je door die ervaring steeds beter bent geworden in iets is dat natuurlijk een factor van belang.
Echter, ervaring kan ook tegen je werken. Ik heb veel trainingen gegeven aan ervaren verkopers die al twintig jaar of langer iets op hun eigen manier deden. En niet in de gaten hadden dat het anders had gemoeten. Die moeten dus eerst ingesleten gedrag afleren voordat ze nieuw gedrag kunnen omarmen. Dat kost veel tijd en energie.

L = Leerbereidheid

En dan last but not least: hoe ‘trainable’ ben je? Sta je open voor verbetering? Durf je je kwetsbaar op te stellen of zit je ego in de weg? Als je open-minded bent, je beperkingen durft te zien en echt bereid bent te leren zul je verder komen dan als je eigenwijs bent en niet zo maar iets van een ander aanneemt.

Hoe KEDEL ben jij? Laat het me weten als je je verkooppotentie wilt vergroten. Dan kunnen we kijken of ik je daarbij kan helpen.

nl_NLNL

Ja, stuur me af en toe tips, advies en informatie

Ja, e-mail me af en toe tips en adviezen voor verkopers

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Dank!
We nemen zo snel we kunnen contact op.

Train 'n Gain | Online verkooptraining since 2012

Thanks!
We’ll be in touch with you as soon as we can.